wtorek, 22 września 2015

MAŁŻE W SOSIE MUSZTARDOWYM


Składniki:

1 kg świeżych małży
3 ząbki czosnku
1 łyżka prawdziwego masła
1 łyżka musztardy delikatesowej
1 łyżka musztardy francuskiej
1 szklanka białego półwytrawnego wina
siekana natka pietruszki
pieprz
świeża bagietka

Coraz częściej w sklepach i nawet dyskontach można natknąć się na frykasy z całego świata. Dostępne są przeróżne sery, owoce, ośmiornice, wina czy nawet świeże małże. Podoba mi się dostępność wszelkich artykułów. Pamiętam jak byłam dzieckiem jaki mieliśmy ograniczony asortyment. Ziemniaki, marchewka, cebula, kapusta, groch, jabłka, gruszki, schab i karkówka co prawda były dostępne, ale niewiele więcej ponad to. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić jak można było nie jeść brokuła, cukinii czy rukoli. Po prostu ich nie było a nawet po ich pojawieniu się na półkach sklepowych część ludzi bała się spróbować. Do tej pory znam osoby, które jedzą tylko schabowego i mielonego na zmianę. Biedactwa, bo nie wiedza co tracą. Ja staram się próbować wszystkiego i to nie tylko w restauracjach, gdzie wyszkolony szef kuchni wie jak i co przygotować. Staram się w mirę możliwości gotować sama. Ostatnio porwałam się na świeże małże. W interecie pełno jest przepisów, ale my skorzystaliśmy z innego koła ratunkowego, a mianowicie telefon do przyjaciela. W Grecji małże je się o wiele częściej, dlatego zadzwoniliśmy do siostry mojego Greka. Cały czas podkreślała, że im mniej składników tym lepiej i zasugerowała coś, na co nie natknęłam się w internecie - sos musztardowy. Rewelacyjny. Koniecznie spróbujcie!
Małże należy opłukać i jeżeli jest taka potrzeba to szorujemy je i usuwamy wszelkie zanieczyszczenia. Małże przed ugotowaniem powinny być zamknięte. Jeżeli któraś muszla jest uchylona należy uderzyć nią energicznie o blat stołu. Jeżeli się zamknie to znaczy, że jest dobra, jeżeli zostanie otwarta radzę nie ryzykować i ją wyrzucić. Małże otwierają się po ugotowaniu. I tu sytuacja jest odwrotna. Wyrzucamy te, które się nie otworzyły. 
W dużym garnku rozpuszczamy masło i wyciskamy czosnek. Podsmażamy go delikatnie a następnie dodajemy musztardy, pieprz i wino. Gdy sos zacznie się porządnie gotować wrzucamy posiekaną pietruszkę i małże. Przykrywamy pokrywką. Mieszamy od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Gotujemy całość przez około 12 minut. Konieczna jest świeża bagietka! Odważnym życzę powodzenia i smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz