piątek, 24 kwietnia 2015

JAJECZNE KOKILKI Z JAGODAMI



Składniki:

3 jajka
2/3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki
cukier puder
mrożone jagody

Przy piątku i takiej wspaniałej pogodzie proponuję nie mniej wspaniałe jajka zapiekane z jagodami. Trzeba korzystać z pogody ile się da. To może być historyczny i jeden z nielicznych weekendów ze słońcem. Tak to już jest od jakiegoś czasu, że w trakcie tygodnia słońce denerwuje nas zza okna bo siedzimy w biurach, a jak mamy na nie czas w weekend to się chowa. Szykuje się sportowy weekend więc pogoda się przyda. Jutro start sezonu rolkowego a w niedzielę bieg. Trzymajcie kciuki. 
A teraz o tych cudeńkach. Jak robiłam omlet z piekarnika ( przepis tutaj ) to zostało mi trochę masy jajecznej. Wlałam ją do kokilek i posypałam mrożonymi jagodami.
Przypominam przepis: piekarnik nagrzewamy do 200 C. W misce miksujemy jajka. Dodajemy mleko, cukier i szczyptę soli i miksujemy aż wszystkie składniki będą dokładnie wymieszane i otrzymamy jednolitą konsystencję. Odstawiamy miksturę na 3-4 minuty. Wlewamy masę do kokilek, posypujemy jagodami i wstawiamy je do piekarnika na 12-15 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Najlepsze są na ciepło. Powodzenia i smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz