wtorek, 14 października 2014

PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ I WARZYWAMI


Składniki:

8-10 kolorowych papryk
400 g kaszy jaglanej
opakowanie świeżego szpinaku
cukinia
czerwona cebula
marchewka
2 kostki rosołowe
olej
sól, pieprz

Tegoroczna jesień rozpieszcza nas ciepłem. Fantastycznie jest. Tylko chodzi mi po głowie myśl czy później nie przyjdzie nam za to zapłacić. Zazwyczaj tak jest. Teraz ciepło, a jak zima już gruchnie to uszy nam odmarzną. Kilka dni siarczystego mrozu będzie do zaakceptowania, ale jak pomyślę o możliwym zimnie utrzymującym się do marca czy kwietnia to już chyba wolę by trochę teraz popadał deszcz. Hmm, no cóż, nie mam na to wpływu. Wpływ mam za to, na to, co ląduje na moim talerzu, a jesienią wiadomo - papryka faszerowana jest obowiązkowa. Najczęściej faszeruje się ją klasycznym gołąbkowym nadzieniem (mięso+ryż). Ja proponuję coś bezmięsnego i z kaszą jaglaną zamiast ryżu :-)
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy mieszając od czasu do czasu aż warzywa trochę zmiękną. Nie muszą być całkiem miękkie ponieważ będą się jeszcze gotowały. Na sam koniec wrzucamy liście szpinaku i mieszamy. Szpinak bardzo szybko traci na objętości. Minutka wystarczy. Podsmażone warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą. Na opakowaniu są wskazówki jak najlepiej ją ugotować. Sprawdzamy smak farszu i ewentualnie doprawiamy. Farszem nadziewamy pozbawione gniazd nasiennych papryki. Układamy je na dnie dużego garnka i zalewamy wodą (do 3/4 wysokości papryk). Dodajemy kostki rosołowe i gotujemy pod przykryciem do miękkości ( 30-40 minut powinno wystarczyć). Powodzenia i smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz