poniedziałek, 21 października 2013

JAJKA W KOKILKACH Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI


Składniki:

jajka ( po 1 na kokilkę)
papryka czerwona
papryka zielona
pieczarki
szynka w plastrach
ser żółty
cebula cukrowa
sól, pieprz
masło

Mimo tego, że składniki czasami są podobne to takie pieczone jajka za każdym razem smakują i wyglądają inaczej, a co najważniejsze zawsze są pyszne. Dodatkowo są bardzo urocze i podobają się każdemu. Każda kokilka wygląda jak wypielęgnowane ze szczególną uwagą małe cudo. Prawda jest taka, że przygotowanie kilku wygląda raczej jak linia produkcyjna. Do każdego naczynka wkładamy po kolei kolejną porcję składnika. A w przypadku tych jajek wyglądało to tak: foremki smarujemy masłem, wrzucamy kawałki kolorowych papryk, porwany na kawałki plaster szynki, wrzucamy jedną-dwie pieczarki (najlepiej przesmażone wcześniej na maśle, ale niekoniecznie), posypujemy kawałkami żółtego sera. Do każdej kokilki wbijamy jajko, posypujemy krążkami cebuli, ponownie żółtym serem, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10-12 minut - zależności od tego jak ścięte jajko lubimy. Proponuję pilnować. Do tego kromeczka świeżego pieczywa i śniadanko jak z marzeń gotowe. Powodzenia i smacznego!




1 komentarz: