wtorek, 7 maja 2013

ŁOSOŚ PIECZONY Z PESTO


Chude i soczyste mięso z łososia w skorupce z aromatycznego pesto. Proste składniki - proste w przygotowaniu danie. Dla wszystkich lubiących nieskomplikowane jedzenia i  wyszukane smaki.

Składniki:

250-300 g filetu z łososia bez skóry
zielone pesto

O prostocie dania często mówi ilość składników. W tym przypadku ich liczba jest tak mocno zredukowana, że poza łososiem potrzeba jedynie sosu pesto. Nawet soli i pieprzu już nie potrzeba, bowiem pesto jest zazwyczaj odpowiednio doprawione. Chyba samo spojrzenie na zdjęcie wystarczy by się domyśleć jak się robi takiego łososia. Wystarczy wierzchnią stronę ryby posmarować grubą warstwą pesto i wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 190 C na około 20-25 minut. Najlepiej piec go na papierze do pieczenia. A dodatki zostawiam waszej wyobraźni. Można jeść go z sałatką, z brokułami, z pieczonymi ziemniakami, z ryżem, z czym kto lubi ;-)
Powodzenia i smacznego!




1 komentarz:

  1. ostatnio jadłam łososia w połączeniu z pesto, cudowny duet :)

    OdpowiedzUsuń